Sambucus olarak da bilinen mürver, Adoxaceae familyasındaki çiçekli bitkilerin bir çeşididir. Bu bitkinin çiçekleri ve meyveleri tedavi amacıyla kullanılabilmektedir. Yaprak döken bir bitki cinsidir, beyaz çiçekleri ve olgunlaştığında yeşilden kırmızıya, kırmızıdan siyaha dönen meyveleri bulunur. Genellikle ormanlık alanlarda ve çalılıklarda yetişmektedir. Mürver bitkisi antioksidan açısından da oldukça zengindir.
İlaçsız Market'te satılan bitkiler, mevsiminde toplanır ve en sağlıklı şekilde kurutularak ürünün tazeliğini koruması sağlanır.
Bilimsel araştırmaları incelemek ve nasıl kullanılacağını öğrenmek için Mürverin Faydaları Nelerdir? Mürver Çiçeği Çayı Neye İyi Gelir? makalesini okumanızı tavsiye ederiz.
Nasıl Kullanılır?
1.Kullanım
- 50 gr mürver çiçeği 50 gr nane ile karıştırılır.
- 1 litre kaynar suya eklenir ve demlenir.
Günde 3 fincan içilir.
2. Kullanım
- Günde 3 defa 5 gr demlenerek içilen mürver çiçeği tozu, kanlı basur için oldukça faydalıdır.
3. Kullanım
- Yaprakları ezilerek elde edilen merhem ile burkulmalar ve yaralar tedavi edilir.
4.Kullanım
- Mürverin kurutulmuş meyveleri ile hazırlanan çay 10-15 dakika demlendikten sonra içilir.
5.Kullanım
- Mürver meyvelerini suyla kaynatın, ardından elde edilen suyu şekerle kaynatın. Şurup kıvamına geldiğinde buzdolabına kaldırın. Soğuk algınlığı ve boğaz ağrısı gibi durumlarda 1 çay kaşığı tüketebilirsiniz.
Uyarılar!
- Önerilen dozlarda kullanıldığında herhangi bir yan etkiye sebep olmaz.
- Hamile veya emziren kadınlar mürver çayı tüketmemelidir.
- Mürverin dalları, yaprakları, kökleri, tohumları ve ağacın diğer bölümleri, glikozit adı verilen bir tür siyanür içerdiğinden zehirlidir ve asla tüketilmemelidir.
- Bağışıklık sistemi rahatsızlığı olan kişilerin vücutlarında, mürver tüketimi sebebiyle farklı reaksiyonlar görülebilir.
- Mürver tükettikten sonra vücudunuzda kızarıklık oluşur veya nefes almada güçlük çekerseniz, mürvere alerjiniz var demektir ve acil müdahale yapılması gerekir.
- İdrar söktürücü özellikteki ilaçları kullanıyorsanız, idrar sıklığını artıran ve idrar söktürme özelliği bulunan mürver bitkisini tüketmemelisiniz.
*İlgili yasa ve yönetmelikler, hastalık adı veya endikasyon belirterek satış ve tanıtıma izin vermemektedir.